Een van de maatregelen die het kabinet op 24 april heeft aangekondigd is het eenmalig verhogen van de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) van 1,7 naar 3 procent voor de eerste € 400.000,00 fiscaal loon. Met deze maatregel wordt de vrije ruimte in 2020 met maximaal € 5.200,00 verruimd (€ 400.000 x 3% = € 12.000 -/- € 400.000 x 1,7% = € 6.800 = € 5,200,00).

 

De verruiming is bedoeld om werknemers in deze moeilijke coronatijd extra tegemoet te komen, bijvoorbeeld door het geven van een bloemetje of cadeaubon. De extra verruiming kan echter ook worden gebruikt om thuiswerkfaciliteiten aan te brengen op de werkplek van de werknemer thuis.
Tevens kan er aan de medewerkers een thuiswerkvergoeding worden gegeven.

 

Een vergoeding van kosten die de werknemer maakt door thuis te werken, denk aan extra elektriciteit, gas, koffie, thee, water etc. zijn niet gericht vrijgesteld. Een dergelijke vergoeding vormt, normaal gesproken, loon voor de werknemer. Deze vergoeding kun je nu aanwijzen voor de vrije ruimte. De extra verruiming van de vrije ruimte van de werkkostenregeling is hiervoor te gebruiken.

 

Een andere mogelijkheid om de extra vrije ruimte te benutten kan zijn om de werknemers op de loonlijst een bonus of eindejaarsuitkering te geven.
Ook wanneer u zelf op de loonlijst staat van uw eigen beheers bv is deze mogelijkheid er.

 

De belastingdienst accepteert een maximale vergoeding van € 200,00 netto per maand of te wel € 2.400,00 netto per jaar. De vrije ruimte van uw eigen B.V. moet dit uiteraard wel toelaten. De klanten die hiervoor in aanmerking komen worden separaat door ons hierover geïnformeerd, ook wanneer u al gebruik maakt van de vrije ruimte middels een maandelijkse bonus, maar nog niet van de extra vrije ruimte wordt u hierover door ons geïnformeerd.

 

Informatie of ondersteuning

Wilt u nadere informatie over de overige genoemde mogelijkheden? Neem dan contact op met onze salarisadministrateurs Donna Fekkes en Jan Pot. Zij bespreken graag de mogelijkheden met u en/of maken een berekening voor u welke vrije ruimte u tot uw beschikking heeft.

Contouren evenementenregeling

Corona update
25 maart, 2021

Het kabinet heeft de contouren van de eerder aangekondigde regeling voor de evenementenbranche bekend gemaakt. De regeling bestaat uit een garantie voor gemaakte kosten wanneer...

Noodloket voor ondernemers is geopend

Corona update
28 maart, 2020

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft de eerder aangekondigde tegemoetkomingsregeling voor ondernemers, het zogenaamde noodloket, opengesteld. Dat betekent dat...

De teller van de rente en aflossing van Tozo-lening is gestart

Start rente en aflossing Tozo-lening

Corona update
27 januari, 2022

Hebt u gebruik gemaakt van de Tozo-lening van maximaal € 10.157 bij uw gemeente? Dan hoefde u tot 1 januari 2022 nog niet af te lossen op deze lening. Ook werd tot die datum nog...