Het Coronavirus houdt de gemoederen flink bezig. Een epidemie van deze omvang kan uw bedrijf serieuze problemen bezorgen. De overheid heeft al verschillende steunmaatregelen...
Ondernemers, die exporteren, kunnen het risico dat hun buitenlandse afnemer niet betaalt afdekken door een kredietverzekering. Dergelijke verzekeringen worden aangeboden door particuliere verzekeraars. De Nederlandse overheid biedt een exportkredietverzekering aan voor risico’s die particuliere verzekeraars niet willen of kunnen verzekeren. Het gaat dan om grote bedragen, lange doorlooptijden of een minder stabiele situatie in het bestemmingsland van de goederen. Atradius Dutch State Business voert de exportkredietverzekering van de Nederlandse overheid uit.
Voorwaarden
Voor de exportkredietverzekering geldt een aantal eisen. De belangrijkste zijn:
- De onderneming, die de verzekering aanvraagt, is gevestigd in Nederland.
- De onderneming exporteert kapitaalgoederen of gerelateerde diensten vanuit Nederland, of neemt bouwprojecten aan in het buitenland.
- De verzekering wordt afgesloten vóórdat de betaling is gedaan.
- Het risico is niet te verzekeren bij een particuliere verzekeraar.
Coronacrisis: steunpakket voor export
In verband met de coronacrisis zijn de mogelijkheden voor exportkredieten met ingang van 26 maart 2020 verruimd. Bedrijven kunnen daardoor meer risico’s afdekken met staatsgarantie. Ook kortlopende exportkredietverzekeringen krijgen dekking, er zijn meer mogelijkheden voor binnenlandse dekking en het landenbeleid is flexibeler.
Steunpakket
Het steunpakket is tijdelijk en wordt aangeboden tot het einde van dit jaar. Het pakket omvat de volgende maatregelen:
- Ook kortlopende exportkredieten kunnen worden verzekerd.
- Indirecte exporttransacties kunnen worden verzekerd.
- Het landenbeleid en de landenplafonds zijn verruimd om exporteurs meer mogelijkheden te geven om transacties aan te brengen.
- Exportkredietgaranties op bestaande leningen zijn mogelijk.
- Het gedekte percentage op contragaranties en werkkapitaaldekkingen is verhoogd.
- Het aanbetalingsvereiste van 5% bij het aangaan van een contract is vervallen.
- Invoering van een versneld goedkeuringsproces voor spoedeisende zaken.
- De mogelijkheid om werkkapitaal te verstrekken onder het Dutch Trade & Investment Fund als de bank geen of onvoldoende krediet kan verstrekken tijdens de uitvoering van een exporttransactie.

RVO hoeft geen rekening te houden met feitelijke bedrijfsactiviteiten
Op 15 maart 2020 is een onderneming in het Handelsregister opgenomen met de SBI-code 47293 (Winkel in buitenlandse voedingsmiddelen) met als omschrijving ‘De exploitatie van...

Algemene uitzondering op hoge WW-premie bij meer dan 30% overwerk in 2020
Sinds 1 januari 2020 geldt op grond van de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) een lage WW-premie voor vaste contracten en een hoge WW-premie voor flexibele contracten. Werkgevers...