De BPM is een extra belasting die wordt geheven bij de aankoop van een auto of motorfiets. Voor bestelauto’s die minstens 10% zakelijk worden gebruikt bestaat voor ondernemers een vrijstelling.
De hoogte van de te betalen BPM wordt voor personenauto’s bepaald door de CO2-uitstoot. Voor bestelauto’s, kampeerauto’s of motoren is de catalogusprijs minus de BTW bepalend. Voor een bestelauto met benzinemotor bedraagt de BPM dit jaar 37,7% van de catalogusprijs zonder BTW, minus € 1.283. Voor bestelauto’s op diesel geldt 37,7% van de catalogusprijs zonder BTW plus € 273.

Verval in stappen

De vrijstelling komt, volgens de voorstellen van het kabinet, in stappen te vervallen, te beginnen in 2024. In 2026 bestaat de vrijstelling dan niet meer. Dit betekent dat bestelauto’s voor ondernemers, afhankelijk van de catalogusprijs, mogelijk duizenden euro’s meer gaan kosten.
Voor bestelauto’s zonder CO2-uitstoot bestaat een vrijstelling van de BPM. Deze vrijstelling moet er volgens het kabinet toe leiden dat meer ondernemers zullen overstappen op elektrische bestelauto’s.

 

Subsidiekansen

Voor een elektrische bestelauto heb je recht op 45% milieu-investeringsaftrek (MIA). Het bedrijfsmiddel komt echter voor ten hoogste het investeringsbedrag minus € 11.000 in aanmerking voor de MIA. Voor een elektrische bestelauto van bijvoorbeeld € 50.000 krijg je dus MIA over € 39.000. Voor een waterstofbestelauto heb je ook recht op 45% MIA. De MIA geldt over een maximaal investeringsbedrag van € 125.000.

Heeft u vragen of wilt u MIA-subsidie aanvragen? Neem dan contact met ons op.