De Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) gaat in vanaf 1 juli 2021. Kort samengevat is de wet bedoeld om verenigingen en stichtingen zich professioneler te laten gedragen. Deze wet bevat dan ook verschillende regels over taken, bevoegdheden, verplichtingen en aansprakelijkheid om bestuur en toezicht van verenigingen en stichtingen te verbeteren.

 

Regels en afspraken moeten worden vastgelegd

Volgens de WBTR moeten er regels en afspraken vastgelegd worden over besluitvorming, bestuurlijke structuur en toezicht. Door deze zaken goed vast te leggen wordt de kans op problemen verkleind, en blijft de stichting of vereniging transparant. Om het navolgen van de WBTR te waarborgen zijn er sancties aan gekoppeld, zoals hoofdzakelijke aansprakelijkheid.

 

Geen ruimte voor strijdig persoonlijk belang

De WBTR verplicht bestuursleden en toezichthouders om het belang van de vereniging of stichting voorop te stellen. Hier zijn verschillende regels aan gekoppeld, zoals de regel over tegenstrijdige belangen. Een regel waarbij een bestuurslid of toezichthouder met een strijdig persoonlijk belang niet mag deelnemen aan de besluitvorming binnen de vereniging of stichting.

 

Gestructureerd beleid voeren

Met de komst van de WBTR is er voor het bestuur veel werk aan de winkel om alles goed te regelen en vast te leggen. Uiteindelijk kan het echter een hele positieve stap zijn waardoor de vereniging of stichting als geheel soepeler gaat lopen. Iedereen weet aan welke regels zij zich moeten houden en waar zij op terug kunnen vallen wanneer zich een onverwachte situatie voordoet. Op de website van de eerste kamer zijn is de documentatie betreffende de wet te downloaden, waaronder een memorie uit november 2020 die verduidelijking kan geven. Ook biedt wbtr.nl meer informatie en een stappenplan te vinden om de ingang van de WBTR voor uw stichting of vereniging te versoepelen.

 

Heeft u aanvullende vragen of wilt u extra informatie over de WBTR? U neemt gemakkelijk contact met ons op en wij helpen u verder.