Per 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw verplicht minimaal energielabel C hebben. Dit betekent dat als uw kantoor energielabel D tot en met G heeft, u een aantal stappen moet volgen om tot een energiegebruik van maximaal 225 kWh per m2 te behalen. Doet u dit niet, dan mag u het kantoorgebouw per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken.

 

Deze verplichting telt een aantal uitzonderingen, namelijk als:

  1. De gebruiksoppervlakte van de kantoorfuncties (exclusief nevenfuncties) <50% is van de totale gebruiksoppervlakte van het gebouw;
  2. De gebruiksoppervlakte van de kantoorfuncties en nevenfuncties daarvan in het gebouw <100 m2 is;
  3. Het gaat om rijksmonumenten, zoals beschreven in artikel 1.1 van de Erfgoedwet of in de provinciale of gemeentelijke monumentenverordening;
  4. Het gaat om een kantoorgebouw dat ten hoogste 2 jaar wordt gebruikt;
  5. Het gaat om een kantoorgebouw dat wordt onteigend of aangekocht in het kader van de onteigeningswet;
  6. Het kantoorgebouw geen energie gebruikt om het binnenklimaat te regelen;
  7. De maatregelen die nodig zijn om energielabel C te realiseren, een terugverdientijd hebben van meer dan 10 jaar.

 

Nog geen energielabel?

Heeft uw kantoorgebouw nog geen energielabel? Dan is het zaak om advies in te winnen bij een energieadviseur. Bekijk ook de GIS-viewer om een schatting te maken van het energielabel van uw kantoorgebouw. Uw huidige energielabel heeft een geldigheidsduur van 10 jaar.

 

Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kunt u in detail nalezen wat deze verandering voor u betekent. Heeft u naderhand toch nog vragen? Neem gerust contact met ons op, zodat wij u zo goed mogelijk kunnen ondersteunen.